Weekend van het verdedigingserfgoed

Beleef Fort Werk IV

Het prachtige rijksmonument Fort Werk IV staat op de UNESCO Werelderfgoed lijst. Fort Werk IV is een oud verdedigingswerk in Bussum met een bijzondere geschiedenis. Eeuwenlang beschermde de Hollandse Waterlinie het westen van ons land tegen een vijandelijke aanval. Rond 1870 werd op 2,5 km vóór de vesting Naarden een linie van vijf forten aangelegd. Dit werd een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Fort Werk IV is het laatst overgebleven van de vijf oorspronkelijke werken.

Fort Werk IV is van 11.00 tot 17.30 uur geopend

Deze dag ben je welkom om over ons terrein te wandelen en te genieten van leuke rondleidingen, boeiende lezingen en nog heel veel meer leuke verrassingen.

De rondleiding en lezing zijn gratis, een reservering voor tickets is wel verplicht!

 Rondleiding

Een historische tour met onze Fort Werk IV Bussum expert Nanny Blank.

‘Het best bewaarde geheim van Bussum’
Ooit was het fort van  Fort Werk IV in gebruik als verdedigingswerk van de Hollandse Waterlinie. Decennia later werd het een plek waar niemand meer naar omkeek. Gelukkig heeft het fort de tand des tijds doorstaan en floreert het nu als nooit tevoren. Twintig jaar geleden is het herontdekt. Nanny Blank, nu nog bij ons betrokken, was een van de kartrekkers van het eerherstel van het fort. Nanny Blank neemt je mee op rondleiding over het fort en vertelt de geschiedenis van Fort Werk IV. De rondleiding duurt 30 minuten.

11.30 uur  I   12.30 uur  I  14.00 uur  I  15.30 uur

UITVERKOCHT

Lezing

Een lezing over het verdedigingserfgoed in de Poterne

“De Waterlinies in de context van Natuur, Cultuur en Geschiedenis”
De lezing wordt verzorgd door Don Scheers, voormalig wetenschapper en organisatieadviseur ‘strategie & verandermanagement’ .
Don Scheers heeft zich als IVN Natuurgids nader verdiept in de achtergronden van de Waterlinies. In zijn presentatie van 1 uur neemt hij je mee dwars door de boeiende geschiedenis van de Waterlinies en eindigt bij Fort Werk IV te Bussum.

13.00 uur  I   15.00 uur

UITVERKOCHT